WELKOM op onze site, we hopen dat u met plezier onze website bekijkt en een overzicht krijgt van onze hobby en het leven binnen kennel het Zwaard,

Ineke & Aad.

Nu meer dan 45 jaar ervaring

Wilt u informatie over de (Cavalier King Charles Spaniel) en Tibetaanse Spaniel en/of bent u op zoek naar een puppy van ons mooie ras de Tibetaanse Spaniel, wij willen u altijd vrijblijvend advies geven.

Juli 2008

 

Missy-Lin het Zwaard en Ineke

April 2008

 

Wij fokken nu bijna 44 jaar.

In de eerste 35 jaar Cavalier King Charles Spaniels, waarvan in de laatste 20 jaar over het algemeen Cavaliers in de kleuren "ruby" (geheel dieprood gekleurd) en "black and tan" (ravenzwart met heldere tan aftekeningen boven de ogen, op de wangen, aan de binnenkant van de oren, op de borst en benen en onder de staart.


Onze Cavaliers werden regelmatig onderzocht op hart, ogen (onderzoek*), knieŽn en algemene gezondheid en conditie.
Wij hebben ons ingezet door middel van stambomen documentatie, om verantwoorde combinaties te doen en daarmee ook te zorgen voor een voldoende uitgebreide genenpool.
 

De laatste 20 jaar zijn daar ook Tibetaanse Spaniels bij gekomen. En fokken wij nog steeds op kleine schaal een nestje van dit fantastische ras. Hierover kunt U meer lezen op de pagina Tibetanen inleiding.
 

Ook de Tibetaanse Spaniels worden op Patella Luxatie en verdere gezondheid gecontroleerd en krijgen o.a. regelmatig een oogonderzoek*.

* Met oogonderzoek bedoelen wij een officieel ECVO-oogonderzoek, waar o.a. de test voor P.R.A. en Cataract is bijgesloten.

Al onze hondjes leven met ons binnen in huiselijke kring, maar kunnen ook genieten van een fijne speelplaats buiten.
 

 

In de afgelopen jaren zijn onze honden veelvuldig op show getoond met goede resultaten. Vanaf heden zullen onze Tibetaanse Spaniels af en toe nog eens op de show te zien zijn, maar niet meer zo frequent als in het verleden, wat niet wegneemt dat zij zeker wel van uitmuntende en kampioenswaardige kwaliteit zijn.

En worden door ons gefokte Tibetaanse Spaniels nog steeds, door andere eigenaren in binnen- en buitenland geshowd!!!

Na zo'n 35 jaar exposeren gaan wij het wat rustiger aan doen, ook is het moeilijk te combineren met het keurmeesterschap van Ineke.


Onze Cavaliers hebben de eerste 14 tot 17 jaar het huis gedeeld met Maltezers, Chihuahua's en Perzische poezen, waar wij ook op zeer kleine schaal mee hebben gefokt, daarna hebben de Tibetaanse Spaniels hun intrede gedaan en daar genieten wij nog elke dag van.

De hierna volgende foto's die tussen de tekst zijn geplaatst, zijn gemaakt in de periode van 1974 tot 1987.


Dave Zwaartman met zijn eerste eigen Cavalier, het blenheim teefje Silvia het Zwaard

Anno 1983

 

Aad aan het Haringvliet met Sorata Joseph              Aad met onze eerste 2 Duitse Herders hondenpups  Tasja en Dasha 1983.

 

Naast deze kleine hondjes is er tot en met 8 jaar geleden altijd een grote rashond aanwezig geweest, dat zijn de eerste 20 jaar Duitse Herders geweest, die na tien jaar gezelschap kregen van 2 Pyrenese Berghonden. Na hun overlijden werd de rij gesloten met een Engelse setter.

De grote rassen zijn altijd een hobby van Aad geweest, maar er is nooit mee gefokt.

 

Op de foto hiernaast onze 4e Duitse Herder Pandora v.d. Mollenakker en onze 2e Pyrenese Berghond Barren Meadow Anka.

 

Naast de liefhebberij en fokkerij van de hondjes zijn er meerdere ambities die wij hebben binnen de kynologie. Zo hebben wij in de beginjaren veel met onze honden en hondjes getraind, EG, VEG en behendigheidsbaan. Vaak samen met onze zoon Dave, die in zijn jeugd zeer actief mee draaide in onze kynologische hobby. Mede aan hem hebben wij te danken dat wij deze hobby zo uitgebreid hebben kunnen uitoefenen. En nog steeds staat hij klaar, maar nu al weer enkele jaren samen met zijn vrouw Monique, om in de kennel te helpen daar waar nodig is. Tevens volgen onze hondjes samen met ons met regelmaat de ringtraining.

De Chihuahua langhaar Blondy's Little Rosita het Zwaard met Ineke op een tentoonstelling te Rotterdam 1985Daarna ging bij Ineke de interesse naar verschillende opleidingen, zoals het behalen van de diploma's van "EHBO voor dieren" van de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren. Toen het "Bewijs van Vakbekwaamheid" van de Stichting Examens Vakbekwaamheid Honden- en Kattenbesluit, waardoor wij nu Rijksgediplomeerd zijn.
Al snel volgden daarna de cursussen AKK (Algemene Kynologische Kennis) en E&B (Exterieur en Bewegingsleer), beiden gegeven door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland en werden met succes door Ineke gevolgd.

Deze cursussen resulteerden er in dat Ineke nu FCI-exterieur keurmeester is van verschillende rassen, waaronder groep 9, alle gezelschapshonden, groep 5, alle Spitsen en Oertypen, plus enkele rassen uit groepen 2, 3, 7 en 8.
En BIS (Best in show) keurmeester. (Zie pagina Keuringen)
Een hobby die zij met veel plezier vervult.

Bovenstaande foto tijdens de Int. Tentoonstelling Den Haag 1979.

Ineke in de ring met onze Cavalier King Charles Spaniel de blenheim reu ÷lga's Jimmy van Petraca

*
Natuurlijk fokken wij confrom de reglementen van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland en zijn wij lid van diversen rasverenigingen in binnen- en buitenland.
 

Voor ons staat voorop om gezondeTibetaanse Spaniels met een goed, ondeugend en rastypisch karakter te fokken!

*

Tevens hebben wij een Nederlandstalig boek kunnen realiseren over de Tibetaanse Spaniel. Dit kunt u elders op onze site bekijken.

  En gaan we hieronder verder met nog wat foto's uit de afgelopen jaren.

Op beide foto's onze Chihuahua langaar meisjes, v.l.n.r.;Twiggy of the Variant Pets en  Farah from the Llanos Estacados en Gara Yaka From the Llanos Estacados 1984

 

 

       Pedro het Zwaard 1985                                                            1 week oude Chihuahua's pups 1984

 

 

 De Chihuahua's en Maltezer spelend op de weide.  1981;           Onze 1e Chihuahua in puppyklas, 1982.

 

1974. Ineke met ťťn van onze eerste 2 Duitse Herders            Hier op de tentoonstelling te Rotterdam 1983  Dasha.                                                                              waar we Beste groep werden met vier Cavaliers

 

 

Dave Zwaartman 3 1/2 jaar samen in de ring, tijdens de kind hond show 1980 met onze eerst Cavalier, het blenheim teefje Wendy

 

                                                            

Augidius haast 6 maanden oud in de tuin.     1977               Hier Augidus en Aad, stoeiend op de bank .   

 

Aad's laatste Duitse Herdershond Pandora v.d. Molenakker juli 1984, 10 maanden oud

Wederom, met Pandora is nooit gefokt, wij hadden haar zuiver en alleen. omdat wij dit ras graag zagen, hun karakter voor plezier en liefde, iets dat zij ons zeker ook terug heeft gegeven.

 

 

Barren Maedow Anka en Aad tijdens een buitenshow 1980.                       Dave Zwaartman met pups 1972.

Ook trots zijn we op het door ons gefokte driekleur Cavalier King Charles Spaniel teefje Rachel Pandora het Zwaard, op de foto boven als pup,eigendom van Mw. N. Siegelaar. Zoals u kan zien op de foto's hierboven heeft Rachel het gepresteerd om in het logo van de Erkende Hondensport Vereniging HSV de Branderstand te Schiedam vereeuwigd te worden, zoals op de foto's hier beneden te zien is.

 

 

Ook beschikte wij over een eigen behendigheidsbaan, afgesteld op de kleinere hond, waar we plezier van hebben gehad, later is deze baan aan de Cavalier Club Nederland hebben geschonken.

Beste Koppel in de erering tijdens een Internationale Tentoonstelling te BelgiŽ, in de begin jaren'90

Ineke met een aantal van haar Cavaliertjes in 1992, foto uit een krantenartikel.

Onze laatste grootte hond, wederom een schat van een hond, waar overigens  nooit mee gefokt is, was de Engelse Setter Fairray Sun.

 

Hieronder volgen wat foto's met honden betreffende onze familie nostalgie.

1956

1953

 

Met dank aan Alice van Kempen voor een aantal foto's op de hierna volgende pagina's.

Weer andere foto's zijn gemaakt door de hondeneigenaren, die ons foto's toesturen.

De meeste foto's op onze site zijn door Aad Zwaartman zelf gemaakt.

 

 

© Kennel het Zwaard - Vanaf 1976. Klein maar select.


 www.wildeplantengastronomie.nl           www.wildeplantengastronomie.nl

 
Terug naar boven