TIBETANEN - INLEIDING 

 

 

Onze Tibbie's.

Zij zijn echte Tibetaanse Spanieltjes van karakter, namelijk actief en alert, heel vrolijk en zelfverzekerd, zeer intelligent. Natuurlijk zijn zowel de volwassen honden als de pups volledig gevaccineerd en ontwormd. De volwassen Tibbie's beschikken allemaal over een "Certificate of eye examination", een Rapport oogonderzoek. Tevens worden onze Tibbie's regelmatig gecontroleerd op evt. Patella Luxatie.

2 Oosterse Parels

De Tibbie's in onze kennel zijn verschillend van kleur en uit zowel Nederlandse, Engelse als Scandinavische bloedlijnen. Door het keurmeesterschap kom je regelmatig in andere landen, zo krijg je een goed breed beeld van o.a. het ras dat je zelf fokt, en dan kruipt het bloed waar het niet gaan kan en probeer je een mooi Tibetaantje uit een bepaalde lijn te mogen kopen om zo de genenpool in je kennel te verbreden.

 

Samen bedenken wij iedere keer weer de nieuwe oudercombinaties. En proberen wij verantwoorde combinaties te realiseren, door o.a. het documenteren van vele stambomen, onze ervaring en te zorgen voor een voldoende uitgebreide genenpool.

Wij streven hierbij om zowel voor wat betreft het karakter, de gezondheid en het typische uiterlijk een goed nest te fokken. Om daarna samen te beslissen welke pups we aanhouden. Dit is en blijft een moeilijke taak, maar wat tegelijkertijd deze hobby zo mooi maakt.

 

 

In de afgelopen jaren zijn onze honden veelvuldig op show getoond met goede resultaten. Vanaf heden zullen onze Tibbie's af en toe nog eens op de show te zien zijn, maar niet meer zo frequent als in het verleden, wat niet wegneemt dat zij zeker wel van Uitmuntende en/of Kampioenswaardige kwaliteit zijn. Dit doordat het keurmeesterschap van mij/Ineke vaak andere verplichtingen met zich meebrengt en men mag nu eenmaal niet op n en dezelfde show honden keuren en honden uitbrengen.

Toch kunnen wij zeer trots zijn op de behaalde resultaten van de afgelopen jaren van onze Tibbie's en hun nakomelingen elders, door heel Europa. En zijn wij zeer blij dat onze inzet voor dit ras in buitenland zeer gewaardeerd wordt door collega fokkers.

 

Onze oudere/eerste Tibbie-clan


De dagelijkse verzorging van de honden doe ik zelf, dat is een dagtaak, die geweldig is om te doen. Als er puppies zijn, zorgen wij daar ook zelf voor. Kortom al het werk in de kennel, zowel binnen en buiten wordt door mijzelf gedaan. Daarbij hoort natuurlijk ook het ontvangen van mensen die naar de hondjes komen kijken. Meestal heel gezellig.

Onze honden hebben weliswaar een ruime buitenspeeltuin, een eigen onderkomen, maar dat wil beslist niet zeggen dat ze niet bij ons in huis wonen, allen wonen bij ons en wij bij hun. Onze oudste Tibbie Hussy-Gussy v. Burgstse Hof, is 15 jaar en 2 dagen oud geworden. We zijn dan ook super trots op haar, wij zijn net zo trots op onze oudjes als op onze pupjes.


Vanaf augustus 1997 is zij definitief NEDERLANDS KAMPIOEN, WINSTER 1997, ook werd zij ''BESTE TIBETAANSE SPANIEL 1996 IN NEDERLAND".

Zij is de moeder van onze Cunwa en Gwennyn, grootmoeder van Francine Bab-Si en overgrootmoeder van onze jonge zwarte reu
P-pa Pu-gu het Zwaard en Black Magic van de Meerval.

Kort nadat we Hussy-Gussy hadden hebben wij als gezelschap voor haar de kleine blonde Lotus gehaald (Golden Glory v. Burgstse Hof), zij heeft haar definitieve NEDERLANDSE KAMPIOENSTITEL behaald op 26 augustus 2000.
Lotus heeft zich ontwikkeld als een lief, vooral niet luisterend klein dametje. Tevens moeder van Popo,  grootmoeder van o.a. onze Francine Bab-Si het Zwaard, Missy-Lin het Zwaard en overgrootmoeder van de reuen Sadawa het Zwaard en P-pa Pu-gu het Zwaard en betovergrootmoeder van onze twee jongste telgen Golden Glorie het Zwaard en Black Orchid het Zwaard.

Inmiddels hebben wij op 23 augustus 2011 afscheid moeten nemen van Lotus. Hieronder is zij 3 jaar oud.

En niet alleen onze Popo het Zwaard (zie pagina Tibetaanse reuen) maar ook Gismo het Zwaard is een zoon van haar.

Beide zonen hebben vele kampioenschappen behaald in binnen en buitenland.

Gismo het Zwaard, eigendom van Mevrouw C. Dekker

Popo het Zwaard

Op deze foto geheel recht Popo

 

Begin 1999 hebben wij onze eerste import Tibby gehaald uit Wales, dat was de reu Kydro White Lightning, roepnaam Jason op leeftijd van 7 maanden oud. Zie de foto hieronder. Jason is in het voorjaar van 2011 overleden.

 

 

Jason links 2 jaar oud en rechts 8 jaar oud.

2009

 

Hierna werd er uit ons allereerste nestje Tibetaanse Spaniels onze Gwennyn het Zwaard geboren d.d. 15 mei 1998, dochter van "My-Li", haar kleur is sable. zij werd later onze eerst zelfgefokte Tibetaanse Spaniel die Nederlands Kampioen werd. Gwennyn heeft de eerste paar jaar niet veel geshowd, zij vond dit absoluut niet interessant genoeg. Thuis en dan vooral buiten was het veel leuker. Vanaf haar leeftijd van 2 jaar hebben we het maar weer eens geprobeerd, wat er in resulteerde dat zij met 4x showen in februari 2002 ook definitief NEDERLANDS KAMPIOEN werd, want mooi is ze, maar showen is helaas niet echt haar hobby.

Na haar volgden meerdere Tibbiebewoners en zoals u op onze site verder kan lezen zijn wij nu in het bezit van een aantal mooie gezonde lieve Tibetaanse Spanieltjes

 geboren 

Zij is de moeder van onze Francine Bab-Si en grootmoeder Do-khyi (roepnaam).
Overgrootmoeder van Black Orchid het Zwaard.

 

Gwennyn het Zwaard, zo'n 2 jaar oud

Op de 2 bovenstaande foto's is Gwennyn rum 12 jaar oud.

 

n van haar dochters is Francine Babsi het Zwaard, op de foto hieronder is zij 1 jaar oud.

 

Na Gwennyn en Francine Babsi zijn er meerdere  teefjes en reutjes bij ons in de kennel gekomen, meestal zelfgefokt met deze dames en heren kan u kennis maken op de pagina's Tibetanen-reuen en Tibetanen teven.

Op de foto hieronder onze zelfgefokte Missy-Lin het Zwaard met haar dochter Golden Glory het Zwaard (roepnaam Fifi)

 

Wat later bij ons gekomen is Sorayah From the Magic Sunshine, zij is de oudere volle zus van Chem-cem From the Magic Sunshine, dus dochter van Babsi v. 't Burgste Hof en  Ned. Kamp en JW'99 Kydro White Lightning, alias Jason.Tante van Yamatsan het Zwaard. Zij is een lief en vrolijk teefje, dat in haar doen en laten heel veel op haar vader lijkt.

In de zomer 2008 is bij ons komen wonen de moeder van Soraya From the Magic Sunshine, namelijk
Bab-Si v.'t Burgstse Hof, op beide foto's hieronder is zij ruim 6 1/2 jaar oud.
Zij is de grootmoeder van Jimmy het Zwaard.

Willie, hartelijk dank voor de twee bovenstaande meiden.

 

La-Bam-Ba het Zwaard

 

Roepnaam Sunny

 

Sunny, is de Noorse Import reu Yotisha's The Black Sunshine. Op de foto's hierboven is hij 1 jaar oud. Geboren op 2 februari 2006.

Sunny heeft zijn goede aspecifieke dingen aan zijn kinderen in onze kennel en ver daarbuiten goed doorgegeven.


Toril, thank you very much for this lovely boy!

Hieronder Sunny's zoon, Yamatsan het Zwaard, roepnaam Jimmy,

Hij heeft ervoor gezorgd de goede dingen van zowel zijn vader als moeder door te geven aan zijn kinderen.

 

Dit oude prentje gehad van goede vrienden

 

 

© Kennel het Zwaard - Vanaf 1976. Klein maar select.

 

Terug naar boven